lunes, 29 de septiembre de 2008

A biotecnoloxía


A biotecnología é a tecnoloxía baseada na biología, especialmente usada en agricultura, farmacia, ciencia dos alimentos, ciencias forestales e medicina. Desenvólvese nun enfoque multidisciplinario que involucra varias disciplinas e ciencias como biología, bioquímica, xenética, virología, agronomía, ingeniería, física, química, medicina e veterinaria entre outras. Ten gran repercusión na farmacia, a medicina, a microbiología, a ciencia dos alimentos, a minería e a agricultura entre outros campos. Probablemente o primeiro que usou este término foi o enxeñeiro húngaro Karl Ereki, en 1919, quen a introduciu no seu libro Biotecnología na produción cárnica e láctea dunha gran explotación agropecuaria.[1] [2] Segundo o Convenio sobre Diversidad Biolóxica de 1992, a biotecnología podería definirse como "toda aplicación tecnolóxica que utilice sistemas biolóxicos e organismos vivos ou os seus derivados para a creación ou modificación de produtos ou procesos para usos específicos".[3] O Protocolo de Cartagena sobre Seguridade da Biotecnología do Convenio sobre a Diversidad Biolóxica[4] define a biotecnología moderna como a aplicación de: Técnicas in vitro de ácido nucleico, incluídos o ácido desoxirribonucleico (ADN) recombinante e a inyección directa de acedo nucleico en células ou orgánulos, ou A fusión de células máis aló da familia taxonómica que superan as barreiras fisiológicas naturais da reprodución ou da recombinación e que non son técnicas utilizadas na reprodución e selección tradicional.

No hay comentarios: